Минералне воде
Минералне воде
Према густини појава и разноврсности у физичким и хемијским одликама минералних вода, територија Србије спада у најбогатије просторе на европском континенту, али тек се мањи део минералних вода користи у индустријској производњи за флаширање (Слика: Прегледна карта рејонизације Србије по погодности плитких подземних вода за флаширање). Пунионице минералних вода су тржишту у 2010. години испоручиле 635 милиона литара флаширане воде (Извор: Пословно удружење индустрије минералних вода).
Компаративна анализа квалитета минералних вода у четрдесет земаља Европе, и први пут из Србије, презентована је у Геохемијском атласу Европе. Пројекат је реализован заједно са асоцијацијом EuroGeoSurvey уз учешће Агенције за заштиту животне средине (Небојша Вељковић) и Геолошког института Србије (Милена Злоколица-Мандић, Тања Петровић, Александра Гулан). О геохемији подземних вода Србије видети детаљније овде.
Легенда: 1. Терени без погодних подземних вода; 2. Терени са непогодним подземним водама; 3. Терени са погодним слободним подземним водама; 4. Терени са променљивим особинама; 5. Терени са погодним сапетим подземним водама
Потрошња минералне воде у Србији износи око 70 литара по становнику, док је у Европи тај просек око 150 литара. У односу на захваћену количину подземних вода за јавно водоснабдевање и индустрију (око 500 милиона м3 годишње), експлоатација минералних вода за флаширање представља незнатни део укупних резерви овог обновљивог минералног ресурса и износи према подацима мање од 0,1% укупно захваћених количина на годишњем нивоу. (Дијаграм 1. Учешће захваћених количина флашираних вода у укупним експлоатисаним ресурсима подземне воде у Србији)
ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ДА ЗНАМО О ВОДИ?
Зашто је нашем организаму потребна вода?
Који су основни елементи воде и зашто су они битни?
Која је разлика између минералне, изворске и стоне воде?
Колики је препоручени дневни унос воде?
Који су основни елементи воде и зашто су они битни?
Која је разлика између минералне, изворске и стоне воде?
Колики је препоручени дневни унос воде?
Основни хемијски састав воде чине водоник и кисеоник (H2O). Та два елемента имају специфична физичка и хемијска својства која омогућују размену материја и стварање живих ћелија у организму. Састав воде омогућује организму да дише, размножава се и преживљава.
Минерали су неопходни здравом организму. Хемијски елементи у траговима су кључни елемент квалитетне воде, а тиме и неопходни за живот људског организма. Човек обављањем основних виталних функција, дисањем и знојењем ослобађа минерале и елементе у траговима. Зато је потребно да те елементе надокнади свакодневним уношењем довољне количине квалитетне воде и правилном и квалитетном исхраном.
Хемијски елементи у води најчешће се налазе у облику соли растворених јона. Квалитетна вода састоји се од уравнотеженог састава минерала и елемената у траговима. У састав минералних материја у води улазе макро (Na, K, Ca, Mg) и микроелементи (Fe, Cu, Co, Mn, Ni, Zn, J, F, Se).
Физиолошки значај воде зависи од врсте и количине макро и микроелемената и њихових једињења бикарбоната, хлорида и сулфата. Минералне воде могу да делују позитивно на људски организам, али треба да се користе на одговарајући начин.
Елемент | Улога у организму | Недостатак узрокује | Препоручена дневна количина |
Макроелементи |
|||
Калијум(K+) |
- регулише рад мишића и нервног система - активира ензиме у ћелијама |
- слабост мишића - смањује крвни притисак - изазива сметње у раду срца - узрокује губитак апетита |
3 до 4 g |
Калцијум (Ca2+) |
- неопходан за
кости и зубе - важан за рад срца, крвотока и згрушавање крви - учествује у преносу импулса у нервним и мишићним ћелијама |
- оштећење
костију, зуби, ноктију - грчеве у мишићима |
0,8 до 1 g |
Натријум (Na+) | - одржава
напетост ткива - регулише количину воде у организму |
- вртоглавицу - грчеве у мишићима - слаби крвоток |
2 до 3 g |
Магнезијум(Mg2+) | - учествује у
преношењу нервних импулса - регулише метаболизам - активира деловање ензима - ублажава последице стреса |
- вртоглавицу - раздражљивост - несаницу - срчану аритмију - склоност грчевима - слаби крвоток |
300 до 350 mg |
Микроелементи |
|||
Јод (J-) | - учествује у
синтези хормона штитне жлезде - регулише раст |
- гушавост - слабљење метаболизма |
100 до 200 µg |
Флуор (F-) | - учествује у изградњи
костију и зуба - спречава настајање зубних наслага - у старости спречава остеопорозу |
- сметње у
расту - шупљикавост костију и зуба - повећава опасност од каријеса |
1 до 4 mg |
Шта је минерална, изворска и стона вода?
Минерална вода коју данас пијемо је у ствари атмосферска вода која се у претходним геолошким периодима током проласка кроз слојеве земље пречишћавала и истовремено обогаћивала минералима и елементима у траговима. Укус минералне воде одређују зависно од количине позитивно наелектрисани јони (натријум, калцијум, калијум и магнезијум) и негативно наелектрисани јони (хлориди, јод, флуориди).
Квалитет и други захтеви за флаширану воду морају бити испуњени у производњи и промету према одредбама Правилника о квалитету и другим захтевима за природну минералну воду, природну изворску воду и стону воду (Службени лист СЦГ 53/2005):
Природна минерална вода је подземна вода намењена за људску употребу која се у свом природном стању може флаширати само ако је хемијски и микробиолошки исправна за пиће и ако јој је квалитет стабилан и формиран у природним условима.
Природна изворска вода је подземна вода намењена за људску употребу у свом природном стању, која се флашира на самом извору или у његовој непосредној близини и која задовољава захтеве квалитета и експлоатације прописане Правилником.
Стона вода је флаширана подземна вода за пиће која се обрађује у циљу побољшања квалитета, с тим што квалитет после обраде мора бити у складу са прописима о води за пиће.
Природна минерална вода сврстана је према укупном садржају растворених минералних материја (суви остатак на 180°C ) у четири групе према којима се ставља у промет:
Прва је природно врло слаба минерална вода код које садржај минералних соли није већи од 50 mg/l.
Друга је слабоминерална вода код које минералне соли не прелазе 500 mg/l.
Трећом се сматра она код које је садржај минералних соли између 500 и 1500 mg/l,
У четврту групу спадају оне код којих је садржај минерала већи од 1500 mg/l.
Преглед физичко-хемијских карактеристика појединих европских флашираних вода
Држава |
Назив воде |
Ca2+ |
Mg2+ |
K+ |
Na+ |
HCO3- |
SO42- |
Cl- |
Суви остатак |
mg/lit |
mg/lit |
mg/lit |
mg/lit |
mg/lit |
mg/lit |
mg/lit |
mg/lit |
||
Србија |
Књаз Милош |
107,3 |
44,96 |
17,5 |
282,1 |
1256 |
39,4 |
13,01 |
1207 |
Aqua Viva |
88,09 |
12,88 |
2,01 |
9,17 |
305 |
17,77 |
13,51 |
329 |
|
Minaqua |
25,54 |
22,12 |
4,41 |
430 |
640 |
- |
308 |
1140 |
|
Врњачко врело |
7,2 |
43,28 |
1 |
26,1 |
287 |
5,61 |
4,82 |
261 |
|
Јазак |
76,1 |
41 |
3,3 |
8,5 |
427 |
29 |
4,4 |
369 |
|
Вујић |
105,3 |
21,6 |
0,8 |
2,7 |
421 |
6,6 |
6 |
550 |
|
Роса |
5,9 |
0,43 |
0,38 |
2,5 |
20,9 |
2,9 |
0,46 |
40,7 |
|
Пролом |
2,2 |
0,03 |
0,3 |
49,7 |
92,79 |
1,6 |
7,5 |
175 |
|
La Fantana |
36,95 |
28,74 |
0,51 |
1,17 |
256,8 |
21,88 |
4,80 |
278 |
|
Белгија |
Bru |
23 |
22,6 |
1,8 |
10,0 |
209 |
5 |
4,0 |
160 |
Spa Reine |
3 |
1,3 |
0,5 |
2,5 |
11 |
5,0 |
2,7 |
33 |
|
Француска |
Evian |
78 |
24,0 |
1,0 |
5,0 |
357 |
10,0 |
4,5 |
309 |
Perrier |
140 |
3,5 |
1,0 |
14,0 |
348 |
51,0 |
30,9 |
500 |
|
Vichy |
90 |
9,0 |
71 |
1265 |
3245 |
139 |
227 |
3378 |
|
Vittel |
505 |
110 |
4,0 |
14,0 |
403 |
1479,0 |
11,0 |
2580 |
|
Volvic |
10 |
6,0 |
5,4 |
8,0 |
64 |
7,0 |
7,5 |
110 |
|
Ирска |
Ballygowan |
117 |
18,0 |
3,0 |
17,0 |
400 |
15,0 |
28,0 |
450 |
Carlow Castle |
117 |
15,4 |
5,3 |
13,1 |
335 |
61,0 |
10,2 |
560 |
|
Италија |
Vigezzo |
5,7 |
3,4 |
1,2 |
3,5 |
33,7 |
4,7 |
1,1 |
55,4 |
San Pellegrino |
208 |
56,4 |
3,0 |
41,1 |
226 |
539 |
71,0 |
1120 |
|
Шведска |
Remiosa |
2 |
0,5 |
1,8 |
220 |
535 |
14 |
24,0 |
515 |
Енглеска |
Ashbourn |
90 |
15 |
3,0 |
11 |
- |
35 |
25 |
360 |
Чешка |
Aqua Maria |
25,5 |
15,6 |
2,8 |
22,2 |
99,4 |
47,2 |
36,8 |
290 |
Дневна потреба одраслог човека за водом износи 2 литра. Трудницама или дојиљама је потребно и више. По правилу вода се пије између оброка, пре јела или један сат после јела. Ако се узима са храном разређује ензиме потребне за њено варење и изазива надутост у стомаку.
Појачана потреба људског организма за водом изражена је у појединим периодима живота:
Пренатални развој - појачана потреба за минералима због развоја зуби и костију;
Деца - због изражене телесне активности и убрзаног метаболизма и крвотока;
Адолесценти - повећана потреба за водом због појачаног знојења и рада нервног система;
Труднице/дојиље - повећана, скоро двострука потреба за свим елементима;
Зрела доб/менопауза - повећана потреба за минералима и елементима у траговима због осцилација у крвном притиску, за бољи рад нервног система, за спречавање остеопорозе;
Старост - ради боље мождане активности, памћења и бољег метаболизма и против остеопорозе;